Situația pădurilor din Republica Moldova la etapa actuală Situația pădurilor din Republica Moldova la etapa actuală
None

Situația pădurilor din Republica Moldova la etapa actuală

27 Ianuarie 2022

Gradul de împădurire a Republicii Moldova este în continuare la un nivel scăzut. Acum 200 de ani, gradul de împădurire a teritoriului actual al Republicii Moldova era la un nivel de circa 12%.

De atunci a început să scadă drastic, iar către mijlocul secolului trecut, în perioada sovietică, a ajuns la nivelul minim de 4,4%, se arată într-un studiu realizat de Expert-Grup.

În anii 1812 - 1914, suprafaţa ocupată de păduri s-a micşorat de circa 2,5 ori pe teritoriul țării. Mai apoi, după anul 1950, aceasta a început să crească, regenerarea pădurilor fiind realizată, în mare măsură, pe cale artificială. Pe parcursul anilor 90, însă, în urma restructurărilor de ordin social și economic, posibilităţile extinderii suprafeţelor împădurite s-au redus considerabil.

În studiul realizat de Expert-Grup se relatează că la începutul anilor 2000, gradul de împădurire a Republicii Moldova era de aproape 10%. Autoritățile de atunci au creat Strategia de dezvoltare durabilă a fondului forestier, care prevedea atingerea nivelului de 15% de împădurire a teritoriului țării noastre până în anul 2020.

Grupul de specialiști relatează faptul că de la începutul anului 2021 potrivit datelor Agenției „Moldsilva”, gradul actual de împădurire a Republicii Moldova este de puțin peste 12%. Între timp, sute de hectare de terenuri forestiere continuă să se dea în arendă netransparent și pentru proiecte care trezesc multe semne de întrebare din punct de vedere al legalității acestora.

Conform informației de pe site-ul MOLDSILVA, actualmente fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul ţării (tabelul 1). Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi doar 0,6% - de proprietari privaţi. Deşi are o participarea relativ nesemnificativă, fondul forestier, proprietate privată, este în continuă creştere.

Tabelul 1. Structura fondului forestier naţional conform Cadastrului funciar general

Republica Moldova dispune de 49,1 mii ha vegetaţie forestieră din afara fondului forestier, exprimată prin 29,8 mii ha perdele forestiere de protecţie (a câmpurilor agricole, drumurilor, râurilor şi bazinelor acvatice etc.) şi 19,2 mii ha - alte tipuri de vegetaţie forestieră.

Progresul Dendrologic reprezintă o asociație obștească republican, scopul căreia este îmbunătățirea continuă a mediului prin promovarea dendrologiei (dendron = arbore şi logos = ştiinţă).

Revigorarea ecosistemelor forestiere, la restabilirea echilibrului lor natural, formarea unei moralităţi noi, bazate pe relaţia dintre societate şi natură, şi conştientizarea Eco-dendrologică, silvică a cetăţenilor, este o prioritate pentru Progresul Dendrologic. Îndemnăm pe toți să-și orienteze atenția asupra problemei împăduririi teritoriului Republicii Moldova.

Împreună vom reuși să îmbunătățim calitatea mediului din țara noastră!

https://www.patreon.com/progresuldendrologic

 

 

Surse Media: Expert-Grup: https://bit.ly/33Tktl7

                      Agora: https://bit.ly/3rZ9ezL

                      MOLDSILVA: https://bit.ly/3G6BxAY

Articole asemănătoare

Noutăți

None

Ce este dendrologia?

Dendrologia se ocupă cu studiul plantelor lemnoase – arbori şi arbuşti. Denumirea vine de la grecesul dendron = arbore şi logos = ştiinţă.