
Lianariul – grădina de plante liane din cadrul Grădina Botanică, proiect realizat în colaborare cu Asociația Obștească „Progresul Dendrologic”.
Lianariul – grădina de plante liane din cadrul Grădina Botanică, proiect realizat în colaborare cu Asociația Obștească „Progresul Dendrologic”.
Grădina se divizează în două părţi de un tunel format din poligonum arborescent (Fallopia baldshuanica), ampelopsis (Ampelopsis), speciile de glicină (Wisteria floribunda, W. sinensis) şi trâmbiţă (Campsis radicans).
Pe partea stângă sunt prezente speciile de curpen (Clematis sp.) cu 15 specii şi forme, apoi ampelopsis (Ampelopsis sp.) cu 3 specii şi partenocisus (Parthenocissus sp.) cu 4 specii şi forme.
Tot aici întâlnim specii ornamentale de curpen de Moldova (Clematis tangutica) cu flori galbene-cafenii, curpen de pădure (C. vitalba) cu flori albastre, achebia şi o specie interesantă de iasomie, un semiarbust-semiliană cu flori galbene, fragrante.
Pe dreapta sunt amplasate speciile de caprifoi (Lonicera). Un mare interes prezintă caprifoiul sempervirescent (L. sempervirens) cu frunze veşnic verzi, înflorire abundentă, repetată şi flori aromate; caprifoiul volubil 'Belgica' (L. periclymenum 'Belgica') cu frunziş verde-întunecat şi flori roşiatice, caprifoiul japonez (L. japonica) cu frunzele mărunte care se aştern ca un covor.
La ieşire vizitatorul este frapat de celastrul orbiculat (Celastrus orbiculatus) şi celastrul scandent (C. scandens) cu felul lor de a îmbrăţişa suportul.
În mijloc se evidenţiază un grup din 3 specii de cucurbeţică: Aristolochia tomentosa, A. contacta, A. manschurica, liane cu frunze foarte mari, ornamentale şi cu flori în formă de lulea, ascunse între frunze.
Dar, totuşi predomină în masa aceasta verde speciile de glicină (Glycyne), mai ales primăvara când înfloresc cu raceme lungi de 0,3-0,5 m, iar în a doua jumătate a verii trâmbiţa (Campsis radicans) cu flori campanulate roşii-portocalii.
Proiecte asemănătoare

Siringariul
Siringariul – grădina de liliac, este expusă pe versantul cu expoziţie nord-vest de pe malul drept al ultimului lac de la Grădina Botanică.

Proiectul de Colectare selectivă a deșeurilor
Proiectul de Colectare selectivă a deșeurilor în Grădina Botanică implementat cu ajutorul Agenției Slovace pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în…

Insula cu lalele
Asociația Obștească Progresul Dendrologic și Grădina Botanică lansează o campanie de strângere de fonduri pentru construcția și amenajarea Insulei de lalele…